Een studieprobleem is een verzamelbegrip voor verschillende beperkingen die het leren kunnen beïnvloeden. Veel jongeren krijgen vroeg of laat te maken met studieproblemen.
- Gaat uw kind niet met tegenzin naar school?
- Spijbelt uw kind regelmatig?
- Stelt uw kind alles uit? Is het niet (meer) gemotiveerd?
- Heeft het problemen met bepaalde vakken?
- Moeite met concentreren?
- Heeft u het idee dat uw kind veel meer kan dan er uit komt?
- Reageert uw kind zijn frustraties van school thuis af?
- Presteert uw kind veel minder goed dan een tijdje terug?
- Of; kan het school niet loslaten en werkt het uren aan het huiswerk?
Al deze voorbeelden zouden kunnen wijzen op studieproblemen. Aan studieproblemen kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Zo kan de jongere beschikken over onvoldoende basisvaardigheden op één of meer (vak)gebieden (ZOOO studie) en soms heeft de jongere te maken met een leerstoornis, zoals dyslexie of dyscalculie.
Vaak zit een jongere met studieproblemen zichzelf in de weg. Dat merkt u als ouder(s) of verzorger(s) als uw kind thuis komt uit school. Vaak komen de spanningen van de schooldag er dan uit. Wellicht merkt u een gedragsverandering op: uw kind is stiller en wil weinig vertellen, of is juist boos, sneller gefrustreerd en gaat de confrontatie (vaker) aan.
Soms kunnen leerproblemen gepaard gaan met slaapproblemen of problemen in de sociaal- emotionele ontwikkeling. Wanneer uw kind niet goed in zijn of haar vel zit kan dit de leerprestaties beïnvloeden. Het is vaak een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. Belangrijk is om te achterhalen waar de oorzaak ligt. Waarom gaat het niet goed op school? Waarom komt uw kind niet tot leren?
Wanneer u met deze vragen zit, komen wij graag met u in contact. Samen met u en uw kind gaan we graag aan de slag! Samen zorgen we dat uw kind weer met een fijn gevoel naar school gaat, leert omgaan met zijn of haar problematiek en vol vertrouwen weer aan de slag gaat. Want leren… dat doe je een heel leven lang!